tisdag 26 januari 2010

Runeberg in sweet memorium


Nationalbakelse i modern tappning


"1 skålpund smör, 1 skålpund mjöl, 1 skålpund socker, 1/4 skålpund sötmandel och 1/4 dito bitter, 2 stycken ägg."


Det här är de ursprungliga ingredienserna till Runebergstårtan, nedtecknade i Fredrika Runebergs egen receptsamling från mitten av 1800-talet.
Tårtan, som egentligen är en cylinderformad bakelse, sägs Fredrika ha bakat så gott som dagligen eftersom maken Johan Ludvig var en riktig gottegris.
Föga anade väl Fredrika vilken betydelse denna sötsak skulle få i framtiden. Visst, hennes make var en känd och aktad man, lektor i latin och grekiska vid Borgå gymnasium samt författare till verket Fänriks Ståls sägner. Men att han skulle bli Finlands nationalskald och firas varje år med just denna bakelse var nog knappast något hon ens fantiserade om.
Ändå var Runebergskulten redan igång. I december 1865 annonserade Fredrik Ekbergs kända
bageri i Helsingfors att man börjat sälja runebergsbakelsen, dvs redan under Johan Ludvigs livstid. Några decennier senare var den känd i hela landet och nu får man väl kalla den Finlands mest berömda bakverk.
Den femte februari , till minne av skaldens födelsedag, är det således åter dags för den stora Runebergsfrossardagen i vårt östra grannland, då varje konditori med självaktning bullar upp med denna något mastiga komposition, bestående av en sockerkaksgrund , fylld med bl a mandel, toppad med sockerglasyr och hallon. I den moderna varianten kan ingredienserna variera något. Vissa innehåller hasselnötter, kardemumma, citron och vara indränkt med t ex rom eller punsch.
Att försöka sig på att baka efter ursprungsreceptet är inte det lättaste. Bland annat skriver Fredrika så här: " Mandeln, oskollad, stötes men ej fin, tjockare än till vanliga tortor. Urtages med runda bläckformar utan botten och gräddas med dem på spjell, i icke mycket stark värme....hvarefter man ofvanpå den gräddade delen lägger af rå smet en krans omkring och ett dubbelt kors ovanpå samt litet syllt deremellan.."
I stället har jag lånat ett recept från Finlands svenska Marthaförbund, som jag prövat och lyckats med. Den som vill kan lägga till 1 tsk kardemumma och 1 tsk rivet citronskal i smeten.

Runbergsbakelse i micron

5-10 bakelser
100 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
1 dl malen mandel
1 dl skorpsmulor
1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Garnering:
1 dl florsocker
2 tsk vatten
1/2 dl hallonsylt

Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägget under kraftig omrörning. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Smörj och mjöla 5 portionsformar på cirka 1 1/2 dl eller använd små koppar eller pappersmuggar för att få fler, något mindre bakelser. Fyll upp till två tredjedelar. Platta inte till för hårt.
Grädda först i 3 minuter på 325 W och sedan 2 minuter på 650 W. Grädda i två omgångar om det blir fler än fem bakelser av smeten.
Låt svalna och bred ut hallonsylten mitt på. Blanda florsocker och vatten till en trögflytande konsistens och spritsa en ring runt hallonsylten.

Och har ni vägarna förbi Finland. Ta en tur till söta Borgå och bekanta er med makarna Runebergs historia.

Inga kommentarer: