söndag 14 februari 2010

A nice cup of Tea
Lyxigt i London...

Det var Agatha Christies favorittillhåll. Liksom Jolos. Och mitt, de gånger jag åker till London -the English Tearoom at Brown´s Hotel i Mayfair.

För ska man inta sitt ultimata Afternoon Tea så är Brown´s svårslaget. Mer brittiskt kan det inte bli: Den ombonade miljön, den diskreta elegansen , det svaga klirret av tekoppar som försiktigt sätts ned på faten, de utsökta bakverken, de nygjorda sandwicharna, de ljumna sconesen, beledsagade av sylter, marmelader och härligt fet clotted cream, och- inte minst- 17 olika teer att välja mellan.

För denna upplevelse som även inkluderar den speciella känslan av att befinna sig i en anrik, smått legendarisk byggnad, uppförd 1840, får man naturligtvis betala en slant, cirka 400 kronor. Men lyx är lyx och i detta fall värt varje sekin.

Detta underbara engelska påfund , att en eftermiddag långsamt fylla magen med diverse eleganta små sötsaker och onyttiga men ljuvligt mjuka snittar fyllda med gurskivor, i sällskap med en, i detta fall, silverkanna Olong, Ceylon, Earl Grey eller Darjeeling, har plagierats världen över. Och tyvärr också förvanskats. Jag har intagit flera s k Afternoon Teas på ett antal herrgårdshotell här i Sverige som mer liknar det som tyskarna kallar Schlemmerabent, dvs rena frosseriet i kladdiga gräddtårtor, mastiga brownies, industribakade transfettsfyllda småkakor, blöta vita bröd med färdigköpt innanmäte av det som handeln kallar skagenröra. Och till detta - vilken hädelse! - påste av sämsta sort.

Men självklart finns det de som håller på traditionerna. Och som ibland även förnyat och utvecklat eftermiddagsteet till ännu mer subtila höjder. En värdig representant i den förstnämnda kategorin är Haga Slott i Enköping, i den andra intar Thoresta Herrgård en framskjuten plats. Och är man i Stockholm, boka bord på Cadierbaren på Grand Hôtel. Inga klassiska gurksnittar eller äkta clotted creame ( här serveras rört smör) visserligen. Men likafullt en utsökt nordiskt förädlad temeny med ingredienser som västerbottensost, skogssvamp, hjortronsylt och pepparkaksmuffins. Dock. Gillar man inte fruktiga teer är det läge att be om ett alternativ till Cadierbarens specialblandning som bland annat innehåller apelsin.

För den som hellre fixar Afternoon Tea hemmavid, idealiskt denna iskalla årstid, finns massor av mer eller mindre fantasifulla recept på nätet. Själv är jag ohjälpligt ortodox när det gäller vad som ska finnas eller inte finnas på bordet. Alltså tar jag mig tiden att tillverka en brittisk clotted cream, även jag får byta den opastöriserade mjölken som originalreceptet anbefaller mot svensk vispgrädde.


2 personer


8 dl vispgrädde.

Placera en skål som tål värme över en kastrull med lätt sjudande vatten. Häll i grädden och låt den stå över värmen i cirka 1 1/2 timme tills det bildats en tjock skrovlig yta. Rör inte! Vattnet och grädden får heller inte koka.

Dra av kastrullen från värmen, ställ skålen i kylen över natten. Tag upp den tjocka kakan som bildats och rör den mjuk. Konsistensen ska vara som mjukt smör.

........Lite enklare hemmavid.

Inga kommentarer: