lördag 24 oktober 2009

Fête des Vendanges!

Barfotadans i druvorna

Staden är pyntad med ballonger formade till druvklasar och flaggor och vimplar i de katalanska färgerna gult och rött. På scenen på torget pågår någon slags högtidlig ritual med borgmästaren och traktens grand old vinmästare, utstyrda i fotsida dräkter och kantiga mössor. Så snart den är avslutad tar nästa vid utanför posten, där stadens barn, välsignade av kyrkans representant, under skratt och tjoanden trampar vin i stora kar, alltmedan ett antal blåsorkestrar spelar i kapp längs de trånga gatorna.


Utanför rådhuset ringlar köerna till försäljningen av vinprovarglasen, som bärs i plasthållare runt halsen. Vinhusen har slagit upp sina portar, bagerierna lockar med för dagen speciellt framtagna bakelser och på stranden börjar folk samlas kring medhavda bord och stolar medan eldarna sprider sitt os av grillade butifarra- katalansk fläskkorv.

Det är andra söndagen i oktober och skördefesten i Banyuls sur Mer är igång under en klarblå himmel och behagliga 26 grader i luften. Ja, egentligen började den redan på fredagen med flottbesök och mottagning på rådhuset för särskilt inbjuda, följt av seminarier och en galamiddag på lördagen. För 80 euro per person serverades en femrättersmeny, inklusive vin, komponerad av en av Frankrikes kockar med två stjärnor i bagaget.

Får jag fresta? Först pilgrimsmussla i en äggvitemousse tillsammans med friterad ravioli, innehållande gulan. Därefter gåslever på kronärtskocksbotten och rökt makrill. Så pocherad hälleflundra i sås gjord på torkade tomater samt katalansk lammkotlett i en skummande vinbuljong. Som avslutning en palett på mörk choklad, bestående av mousse, tårta och flarn.


Men det är ändå söndagen som räknas som den riktiga festdagen, då staden invaderas av tusentals fransk-katalanska patrioter och en och annan mer långväga besökare. Vinet står självklart i centrum och det är nästan gratis. Antingen köper man en biljett för några euro som berättigar till fem provsmakningar av de berömda starka Banyulsvinerna, gjorda på den söta grenachdruvan, i olika årgångar, i ett för dagen uppställt tält. Eller så kilar man in på något av vinhusen där det inte kostar något alls att stärka sig till lite feststämning. Mest generös med fluidum, och som dessutom kan prestentera ett utmärkt urval av både vita-, rosè- och röda matviner, samt en traditionell Banyuls, är Domaine Madeloc, döpt efter det gamla utkikstornet uppe på traktens högsta bergstopp.En snabb överblick av vilka viner som förekommer på borden på det gemensamma strandpartyt ger dock vid handen att de flesta festdeltagarna övergår till något enklare varianter som ackompanjemang till medhavd mat. Det är i stället maten som på franskt vis får spela huvudrollen. Förutom den traditionella butiffaran bullas det upp med baguetter, ostron, ostar, sylter, oliver och kalla charkuterier, ja t o m desserter som creme catalan och glass.


Efter några heta timmar med ännu en tradition- tävlingen mellan de gamla rodd- och segelbåtarna som förr i tiden skeppade in vinskörden till staden- avslutas dagen med sardanadans och efterföljande allmän dylik.
Det gungar i Banyuls.
Nästa gång går vi på marknad och besöker den fantastiska fiskhallen i Port Vendres,
Häng med!
Inga kommentarer: