torsdag 22 oktober 2009

Roten till det goda


Nå, varför poserar denne äldre herre på en strand i sydfrankrike inför min kamera, tror ni?


Nej, det beror inte på att gentlemannen är krigsveteran och en av få fransmän som besökt Sverige.


Anledningen är den lite märkligt vridna träpåk han håller i ena handen. Den symboliserar nämligen en historia som går hundratals år tillbaka i tiden och som enligt traditionen ska medföras till stranden den andra helgen i oktober då staden Banyuls sur Mer firar Fête des Vendanges- årets stora vinskördefest.


Påken är roten på en gammal vinstock, som tjänat ut och nu blir bränsle till en av de många brasor som sveper in stranden i ett osigt töcken, när Banyulsborna och utifrån glada festdeltagare samlas för att grilla , dricka vin, sjunga och spela under några soliga eftermiddagstimmar.

Skördefesten i sin nuvarande form är i och för sig en ganska ny företeelse-2009 års fest är den fjortonde i ordningen. Men vinets historia är desto äldre - här, längs de brant stupande bergssluttningarna odlades vin redan på romartiden. Det var dock först i modern tid, då talar vi om första häften av 1900-talet, som vinodlingen kom att få ett större kommersiellt värde för trakten. Vinerna som producerades var emellertid inte av någon högre kvalitet, liksom på många andra håll i Frankrike .
I mitten av 30-talet infördes därför en ny vinlagstiftning med en strikt klassificering av de franska vinerna, från de enklaste Vin de Table till de högkvalitativa AOC- vinerna , där Banyuls , i likhet med Bordeaux och Champagne blev en av de allra första som fick en appelation. Appellation d´Origin Contrôlée innebär innebär bl a att vinet produceras inom ett geografiskt avgränsat område med tillhörande krav på skördeuttag, druvsort, lagring och tillverkning.
I dag räknas starkvinet från Bayuls som ett av de allra yppersta, serverat på bland annat flera nobelmiddagar. Men även de alkoholsvagare röd- rose och vitvinerna från närliggande Colliore bär sin AOC-stämpel med stolthet.
End of lesson.
Nästa gång handlar det om maten och vinprovningarna under 2009 års skördefest.
Häng med!

Inga kommentarer: