torsdag 15 april 2010

Helsingforsklassiker del 2




Bulevardi nummer 9.
Det tar mindre än en kvarts promenad att nå adressen, räknat från Salutorget.  Okej, de femton minutrarnas steg  tär väl inte tillräckligt på kalorireserven. Men kanske blir man av med en liten gnutta av det dåliga sötsamvetet inför de ljuvligheter som tronar bakom glasdiskarna på ärevördiga Café Ekberg: Rosa alexanderbakelser, pösiga briocher, nötbottnar med mockakräm, napoleonbakelser, bärtarteletter, brownis med mangomousse, rabarberpiroger, äppelmaränger, tjinuski- 
det är bara att bestämma sig ....eller?

Nej, jag har inte smakat mig igenom alla läckerheterna, det krävs åtskilliga fler besök i Helsingfors för att klara denna gigantiska uppgift. Men de gånger jag har stannat för en fika i detta Helsingfors äldsta  konditori har jag aldrig blivit besviken. Dessutom får man köpet en helt intakt 30-talsmiljö, samt bordsservering, obegrändad pootoori, påfyllning och eventuellt en och annan stadig örfil om man känner för det, alltså kanelbulle på finska.

Grundaren Fredrik Edvard Ekberg var en man före sin tid, den förste bagaren som insåg vikten av att annonsera stort och ofta i dagstidningarna. Konditoriet öppnade 1882 och blev snabbt en populär mötesplats för Helsingforsbor med smak för livets söta. När han avled  17 år senare hade konditorirörelsen utökats med kafé, chokladfabrik, cigarrimport och vinhandel. 1915 flyttades konditoriet och tillhörande butik till den nuvarande adressen. Än i dag bakar man hans knapriga grahamsskorpor, liksom alexandertårtan, en gång skapat till tsar Alexanders ära.

Men det är Ekbergs rågsurbröd som gör att jag alltid tar mig hit varje gång jag är i Helsingfors, vare sig jag tar tid för en kaffe eller inte. Det sägs att det är bakat på en surdeg som hållits vid liv i över hundra år. Sant eller icke, det är ett fantastiskt gott bröd, det absolut bästa i stan enligt vår expert Nina Hackman. Hon har medhåll av vår mästerbagare/konditor Jan Hedh- han om någon borde ju veta. Det gäller dock att vara ute i tid. Man bakar endast 100 rågsurbröd per dag. Filosofin är densamma för samtliga bakverk- tar de slut så gör dom.


Inga kommentarer: