Det ryska köket har aldrig varit någon större hit i Stockholm. För många år sedan fanns en rysk restaurang i Drottningsgatsbacken, men den fick slå igen efter ett tag. Ännu i dag är utbudet skralt. Vad jag vet existerar en krog i Gamla Stan, samt en ryskinfluerad bar- det är allt. Vad det beror på kan man fundera över.
Har den ryska maten med sina bastanta inslag av husmanskost möjligen inte tillräckligt hög trendfaktor för ängsliga stockholmare ?
I Helsingsfors däremot har rysk mat alltid varit ett självklart inslag på den kulinariska kartan- inte så märkligt med tanke på de båda ländernas gemensamma historia. Och även om Helsingsfors i dag bjuder på en drös stjärnbeströdda innovativa krogar har de klassiska vattenhålen aldrig varit hotade.
Sen är det en annan sak att kvalitén kan skifta. För den som inte i första hand är road av sabrering av rysk champage eller högljudd balalajkamusik i högtalarna utan vill avnjuta sin måltid under stilla sorl i en sober miljö med proffsig service är Bellevue, den äldsta ryska restaurangen utanför Ryssland, grundad 1917 av en estländsk invandrare, ett givet val, http://www.restaurangbellevue.com/
Menyn innehåller samtliga traditionella ryska rätter som saltgurka med honung och smetana, bortsch, blinier med varierande topping, pelmenis, biff Stroganoff och björnstek, restaurangens dyraste alternativ. Allt vällagat och serverat i mättande portioner.
Min egen favorit alla kategorier är dock kyckling á la Kiev, det ultimata sättet att tillaga denna torra fågel, fylld med citronkryddat smör och därefter panerad och stekt. När den serveras, efter 25 minuters väntan, ingår i ritualen att servicepersonalen skär upp ett första snitt så att smöret rinner ut på tallriken.
Kvida månde det svenska Folkhälsoinstitutet- men godare kan det inte bli!
Sen är det en annan sak att kvalitén kan skifta. För den som inte i första hand är road av sabrering av rysk champage eller högljudd balalajkamusik i högtalarna utan vill avnjuta sin måltid under stilla sorl i en sober miljö med proffsig service är Bellevue, den äldsta ryska restaurangen utanför Ryssland, grundad 1917 av en estländsk invandrare, ett givet val, http://www.restaurangbellevue.com/
Menyn innehåller samtliga traditionella ryska rätter som saltgurka med honung och smetana, bortsch, blinier med varierande topping, pelmenis, biff Stroganoff och björnstek, restaurangens dyraste alternativ. Allt vällagat och serverat i mättande portioner.
Min egen favorit alla kategorier är dock kyckling á la Kiev, det ultimata sättet att tillaga denna torra fågel, fylld med citronkryddat smör och därefter panerad och stekt. När den serveras, efter 25 minuters väntan, ingår i ritualen att servicepersonalen skär upp ett första snitt så att smöret rinner ut på tallriken.
Kvida månde det svenska Folkhälsoinstitutet- men godare kan det inte bli!
En kaloribomb av bästa märke- kyckling a la Kiev....
......eller rustik rödbetssoppa, var så god och svälj.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar