tisdag 27 april 2010

Helsingforsklassiker del 4



Ta en lunchpaus hos Marc i hans lilla soppkök.

                                            Varför finns inta muikku här hemma? Supergott!


När de flesta färjeresenärerna slinker in på närbelägna Gamla Saluhallen  mittemot Sundmans utmärkta restaurang tar mig Nina Hackman till sin egen saluhall Hagnäshallen, Hakaniemin Kauppahalli, i Berghälls gamla arbetarkvarter. Den ståtliga tegelbyggnaden med sina välvda fönster ritades av Karl Hård af Segerstad och invigddes 1914.

Medan Gamla Saluhallens utbud till stora delar är turistigt, dyrt och importerat från olika håll i världen  ( och värre kan det bli eftersom alla hyreskontrakt är uppsagda för omförhandling i och med att byggnaden ska renoveras) känns Hagnäshallen betydligt mer antisnobbig och genuint finsk.

Visst, här kommer du visserligen heller inte undan oliver, franska ostar, italiensk torkad skinka  eller andra numera oumbärliga  delikatesser söderifrån som går att köpa överallt. Men urvalet av t ex bröd är både bättre och större, liksom färsk fisk och finska charkuterier och ostar.  Har du aldrig prövat muikku,  siklöja som stekts hel, passa på och inhandla en lagom snacksportion att ta med på båten. Håller hela vägen hem gör däremot den goda surkålen, de inlagda gurkorna och den torkade frukten.

Den övre våningen är också värd en genomgång. När du spanat in trasmattorna på rullar, de stora garnnystanen, loppisfynden och korsetterna (sic!)  plus allt annat och behöver  en stunds lekamlig smörjning stanna till vid Marc Auléns lilla soppkök. I det minimala  köket bakom kassan, lagar han varje dag tre olika slags matiga soppor, alltid med ett vegetariskt alternativ.

http://www.hakanieminkauppahalli.fi/

Inga kommentarer: