söndag 2 maj 2010

Nu bränns det

                    Lär även kunna användas som stimulerande shampo mot skallighet (sic!)

Ogräs, javisst! Men sprängfyllt med nyttigheter- och dessutom delikat.
 För mig har våren inte anlänt på riktigt förrän det är dags att nypa av de späda grågröna första skotten som gömmer sig i fjolårsgräset, för att sedan laga årets första nässelsoppa  med hårdkokt ägg och ett glas torr chardonnay därtill.
 Hur stora skott man ska plocka råder lite delade meningar om. Själv tar jag cirka 20 cm. Råkar det komma med lite hårda rottrådar tar jag bort dem när nässlorna är förvällda och avsvalnade. Av 1 liter nässlor blir det kvar 1 dl förvällda. Inte mycket kan tyckas. Men smaken är koncentrerad och räcker gott till soppan för fyra personer.
Genom att ständigt knipsa av de utskjutande skotten kan man hålla liv i sitt nässelland en bra bit in i sommaren. Efter den obligatoriska soppreminären går det mesta av mina kommande skördar direkt in i frysen efter en kort förvällning. Att senare tjäna som grönt underlag till den ostgratinerade fisken, stuvade till kallrökt lax eller som färgklick i brödet.
Nässlor passar också fint i ihop med vissa andra grönsaker, som t ex sparris. Här ett trevligt recept från vinagenten Philipson & Söderbergh som jag modifierat en smula:.

Nässelsoppa med grön sparris


1 liter nyplockade nässlor
1 liter vatten
4-5  gröna sparrisar
1 msk koncentrerad flytande grönsaksbuljong
smör, mjöl
salt. vitpeppar ur kvarn


1. Se över nässlorna, ta bort rötter och eventuellt skämda blad. Klyv sparrisarna om de är mycket tjocka.

2. Koka upp 1 liter vatten i en kastrull och salta. Lägg i sparris och nässlor. Koka 5–6 minuter utan lock.

3. Sila av kokvattnet och spar det. Lägg undan sparrisarna att svalna. Låt också nässlorna svalna någon minut och hacka dem fint. Skär sedan sparrisarna i mindre bitar.

4. Fräs smör i en kastrull och blanda i mjölet. Rör om. Häll på kokspad och buljong. Tillsätt nässlor och låt sjuda 5 minuter. Lägg i sparrisbitarna.

5. Smaka av och servera med smetana  eller crème fraiche, samt ett gott bröd-

1 kommentar:

Påfågeln sa...

Så spännande! Vi har massor med nässlor på landet i Sörmland. Det får bli nässelsoppa där! Tack för tipset.