tisdag 15 juni 2010

Med siktet inställt på råg.


Gråväder. Dags för ett värmande bak igen. Denna gång inspirerat (som ofta) av nätets bästa bakblogg- Pain de Martin.
 För en tid sedan tipsade han om ett inte alltför komplicerat bröd på rågsurdeg och rågsikt, utan jäst. Jag provade. Men brödet blev lite för kompakt. Dock ska ingen skugga falla på Martin. Det kan varit fel temperatur i inomhusluften, en icke fullvärdig surdeg eller något med det mjöl jag använde. Bakning är en lynnig historia.
Så nästa gång tillsatte jag självsvåldigt lite jäst, dubblade mängden fördeg och la på lite extra på huvuddegen för att få ut två bröd , (Martin gör bara ett stort). Och så använde jag min hushållsassistent för att knåda degen,  (Martin rör bara ihop den för hand eftersom tanken är att det ska vara enkelt).
Och av någon anledning  blev resultatet ett fluffigare bröd - kanske fel enligt ursprungsreceptet, men gott och så där lagom segt, som Martin vill ha just detta bröd.
Så här blev det:

På kvällen:
1 dl ( 100 gram) rågsurdeg
2 dl ( 200 gram) vatten
120 gram rågmjöl.
Rör samman och ställ undan någonstans där det är lite varmare, t ex ovanför kylskåpet. Glöm inte att plasta.

Morgonen därpå:
15 gram jäst
5 dl  (500 gram) kallt vatten
750-800 gram rågsikt
15 gram salt
Fördegen från föregående kväll

Rör ut jästen med vattnet i hushållsassistenten ( eller för hand i en bunke). Blanda i  fördegen, rågsikten och saltet. Kör i 5 minuter alternativt knåda för hand i 10. Låt degen i hushållsassistenten jäsa under duk, alternativt den för hand  knådade degen i en bunke. Efter 45 minuter, dra degen uppåt, innåt, från alla håll.
Låt jäsa ytterligare 45 minuter, upprepa proceduren, låt jäsa ytterligare 45 minuter och dra ordentligt.
Låt sen degen jäsa 1 timme igen.
Ta upp degen ur bunken och lägg den  på bänken, dela i två delar och dra ut den till 2 fyrkanter. Vik sedan ihop dem till varsitt paket och lägg dem i varsin mjölad bunke med skarvarna nedåt. Låt jäsa i 1 timme.
Sätt på ugnen på 250 grader i god tid. Ta upp degarna försiktigt och vänd över dem på en plåt med bakplåtspapper/silikonduk så att skarvarna kommer uppåt. Placera en icke ömtålig plåt i botten på ugnen och lägg i isbitar efter det att plåten med bröden satts in. Kolla bröden efter 15 minuter och dra eventuellt ner värmen till 200 grader. Total gräddningstid cirka 40 minuter.
Proffs som Martin vämer upp den översta plåten först i ugnen, innan han lägger de färdigjästa degarna på ett bakplåtspapper med vilket han skjutsar över den på plåten. Inte riktigt lika lätt som det kan tyckas. Och så kollar han innertemperaturen efter 40 minuter. Är den 98 grader är bröden färdiga. Det fixar
däremot de  flesta amatörbagare med tillgång till en digitaltermometer.


1 kommentar:

Påfågeln sa...

Så gott det ser ut, vad duktig du är.