söndag 14 november 2010

Bland silverålar och pizzaautomater


     Nyhet på mässan för lata och matmedvetna:. Fryst ekologiskt surdegsbröd.


Finns det något som verkligen måste gå åt på matmässan Det Goda Köket på Älvsjömässan så är det tandpetare. Tänk er själva : 30 000 besökare som i timmar under de tre mässdagarna rör sig från monter till monter, tar liten en korvbit här och liten en ostbit där- hur många pinnar blir det till slut? Minst 300 000, kanske det dubbla.
 Ja, man kan få lite märkliga tankar när man långsamt tränger sig fram i det tuggande, smackande, sippande (matmässan är ju till lika stor del en vindito) folkhavet. Det kanske stämmer att mat är mode, som är temat för årets matmässa. Ett livstilsmode där köket, matlagningen och vinprovningarna har högre status och dragningskraft än lyxbåtar ( som förevisas i en annan mässhall) eller ett exklusivt märke på bilen.
Eller  är det månne suget efter kändisar  som får stockholmarna att vallfärda hit?  Som Kajsa Bergquist, , Paulo Roberto och Jan Johansen? Eller  är det mästerkockarna, som Stefan Cattenacci, Fredrik Eriksson, Gustav Trädgårdh, Pontus Frithiof, Jens Linder för att nämna några i den celebra skaran?

Anders Levén, kändiskock, lagar krabbkakor på löpande band.

Själv tror jag dock att de flesta snarare är mest intresserade av att få sig ett litet gratis skovmål,  att shoppa mat till mässpris och/eller använda sina vinkuponger till att smaka på viner man aldrig annars skulle kosta på sig  och dessutom att få ta med sig vinprovarglasen hem. ( Att ekvationen sedan inte riktigt går ihop om man räknar på inträde och kostnad för kuponger och glas är en annan femma.)
Det mesta av matutbudet känns igen från tidigare år, som den skånskodlade silverålen med sina runda röksmak och mjuka konsistens- ett måste på julbordet. 


                                          Japanska Gyoza-dumplings.

Några, som Androuet  har försvunnit och några har tillkommit. Till exempel det ekologiska italienska brödet, stenungsbakat utan tillsatser och därefter fryst. Troligen billigare än att köpa sitt stenungsbakade bröd i specialbageri och dessutom smakmässigt riktigt bra.

Åländskt svartbröd med en röra på gravad sik.

Frysta dumplings från Japanska Torget som kokas i buljong är också en trevlig bekantskap liksom ostarna från Ålands mejeri.  Snart får vi väl också se pizzaautomaten som bakar helt okej  pizzor på tre minuter.
Hurusom. Allt smakar inte gott, det är mycket halvfabrikat som erbjuds, och  till slut blir denna anarkistiska blandning av smaker för mycket för smaklökarna och matsmältningsapparaten.
Då kommer kupongerna till pass bland den växande skaran vinimportörer. Det svåra är att utnyttja dem för maximal utdelning. Denna gång prövar vi två icke-nyheter från Club VinUnic: Bourgogne Blanc Couvent des Jacbins och Sancerre Les Belles Dames. Den förstnämnda i fräsch och fruktig stil, den andra med diskreta mineraler och solmogen fruktig smak. Svalkande och uppfriskande efter alla korvar och sylter.

                                            In vino veritas.


Men vad vore en vinprovning utan champagne och amarone? En klar miss! 
 Så det får bli en lyxig avslutning på mässan med Nicolas Feuillatte, Blanc de Blanc.Och en eldig, robust I Castei, 2005 Amarone Della Valpolicella.
Det finns hopp om livet.

Inga kommentarer: