söndag 27 februari 2011

En modern markis


Som en lite lustig pendang till det nyligen avlsutade besöket i Spanien hamnade jag på medielanseringen av ett nytt spanskt rödvin härom dagen. Anrika vinhuset Marqués de Riscal, känt för sina  Riojaviner i den högre prestigeklassen ( och några vita "budgetviner" i systemets ordinarie sortiment) har efter moget övervägande nu släppt sin första box, baserat på temperanillodruvan.
Och varför detta? Ja, det är bara att titta på hur marknaden ser ut. Boxvinerna är en storsäljare och Sverige tillhör tätligan. 55 procent av allt vin som säljs på Systembolaget är pappersförpackad. Vilken vinproducent vill inte vara med i det racet?
Samtidigt kvalar boxvinerna sällan  in på några listor över kvalitetsviner- innehållet i paketen anses ofta vara lättgods i stil med vad ölprovare kallar gräsklipparöl, dvs unga lättdruckna viner utan stjärnglans.
Hur gör då ett gammalt adligt vinhus för att inte hamna i det som vinnördarna ibland kallar boxträsket?
Jo, efter sedvanlig jäsning i moderna ståltankar lagras vinet i ytterligare sex månader på små amerikanska ekfat, något som vinhuset säger sig vara ensam om när det gäller boxviner.
Och resultatet? Jag är förvisso en amatörprovare, men det röda fluidum som för säkerhets skull dekanterats i de rätta karafferna vid provningstillfället på nyöppnade restaurang AG på Kungsholmen skämdes inte för sig: Fylligt, fräscht  med en viss strävhet och ett smakspektrum som gick åt mörka bär. Defintivit värt sina extra kronor - och omaket att tills vidare behöva konsultera beställningssortimentet.
Den Jonas Bohlindesignade omgivningen bidrog säkert till det positiva intrycket, och det var väl också meningen. Och Johan Jurestads tapaskompositioner, bland annat serano med  kantareller, mjäll bläckfisk och hans egen paradtapas, en minikalvsylta (sic!), fräst i smör visade sig vara klädsamma följeslagare till vinets tydliga tanniner.
 Men att göra Riscal 1860 synonymt med vad marknadsföringen kallar " det moderna, djärva, medvetna Spanien" får mig genast att undra vad är det för fel på det "gamla" Spanien. Dessutom är marknaden redan översvämmad av unga, fruktiga  viner från alla möjliga andra delar av världen. Hur modernt är det att haka på den trenden?.
Nåväl , låt oss trots detta ändå hoppas att den färgglada pappbagen hittar in i systembolagets fasta sortiment, Det tycker jag den är värd.


                                                      
                                                         Smakliga tapas á la AG.

Inga kommentarer: