tisdag 22 februari 2011

"Ska vi plocka apelsiner i min trädgård, du och jag?"

Saftiga c-vitaminbomber under Andalusiens sol.

Nä, det är inte körsbärssäsong i Andalusien ännu, även om det växer så det knakar nästan året runt (till exempel avokado). Just nu, mitt i den svenska vargavintern, blommar  mandelträden. Och hos många med trädgård, som hos Marita och Krister uppe i bergen norr om Almunécar, hänger apelsin- och citronträden fulla med saftig frukt.
Tänk, att bara kunna kliva ut genom dörren och plocka lagom många solmogna citrusfrukter till morgonjuicen!
 Eller till en sötsyrlig apelsinkaka, som avrundning på den middag med andalusiska företecken som vårt värdpar bjuder oss denna söndag -Maritas recept i slutet av denna kria.

                                             I stället för snöbollar.......

Men först en amuse, ett litet urval av  regionens många olivsorter- hade det varit säsong skulle bären skakats ned från det gråskimrande olivträdet utanför husets entré ( se bild ) - till ett glas vit Calvente. Ett torrt, blommigt vin gjort på moscatel de malaga, en lokal druvsort som trivs på norrsluttningarna ovanför Almunécar. Liksom den röda varianten på merlot och cabernet sauvignon är produktionen av Calvete begränsad, vilket inte hindrat Time Magazine från att leta upp vinet och klassa det som ett av världens hundra bästa viner.
Så är det dags för förrätten, baserad på salladshjärtats innersta. Över de krispiga halvorna läggs två sardellfileér, mer behövs inte för ge smak åt anrättningen. Därefter en mustig tomatsås med rödlök, givetvis på färska dito. Och som bonus, vitlöksfrästa mejillones, vars finstämda havstoner harmoniserar det salta och det söta. 


 


Varmrätten är slaktarens specialitet: Lammstek, fylld med plommon, ägg, lök, paprika, pinjenötter och fläsk- och nötfärs. Stekt och öst i ugnen och serverad med en lätt tomatsallad och den röda Calveten. Bättre kan det inte bli! Och dessutom finns det utrymme kvar för apelsinkakan . Pröva den!

Apelsinkaka med polenta

Till botten av formen:
1 dl farinsocker
50 gram smör
2 apelsiner

Kakan:
200 gram smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
90 gram vetemjöl ( 1,2 dl)
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
5 dl malda mandlar
1 1/2 dl snabbpolenta

Glacering:
1 dl apelsinmarmelad
1 msk vatten

Botten:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör samman smör och socker, häll i en form ( använd inte en form löstagbar kant) och låt stå tills sockret smält. Tag ur och vicka lite på formen så att massan fördelat sig jämt.
Riv skalet på apelsinerna, spar till kakan. Skär bort resten av skalen och det vita. Skär frukterna i ca 1/2 cm tjocka skivor, ta bort kärnor.  Lägg ut skivorna över karamellblandningen.
Kakan:
Vispa socker och smör pösigt, tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda i det rivna apelsinskalet. Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner i  äggblandningen. Rör också ner polentan och den malda mandeln. Bred ut blandningen över apelsin/karamellbottnen.
Grädda ca 1 timme- 1 15 minuter beroende på ugn. Känn med en sticka om kakan känns torr.  Låt kakan vila 15 minuter innan den tas ur formen.
Glacering:
Värm marmeladen med vatten i en liten kastrull. När marmeladen smält, sila bort skalen och pensla översidan av kakan.
Nu tar vi sorgset adjö av vindens prassel i palmerna och återvänder till fimbulvinterns iskristaller.Inga kommentarer: