torsdag 17 februari 2011

M som i Mercado Municipal

                                Närproducerat under Andalusiens givmilda sol.


Det är hit de går, Almunécarborna, när de vill botanisera i det bästa och det mesta av Costa Tropicals  välfyllda råvarukorg: Mercado Municipal, den nyligen renoverade saluhallen i utkanten av den gamla stadskärnan.
Inte blir de ruinerade heller. Allt, från kött och fisk till frukt och grönsaker finns ju att tillgå runt knuten. Subtropiskt klimat och tillgång till bra bevattning har skapat extremt gynnsamma förutsättningar för bete och för att odla i stor skala, i princip året om.
Och havet verkar fortfarande ge tillräckligt ymniga skördar - om det vittnar de välfyllda fiskdiskarna med sin mångfald av djupens artrikedom. Olika modeller av bläckfisk,  Medelhavets egna varianter på räkor, snäckor och musslor i spännande former,  diverse för oss okända småfiskar, anjovis i högar och glänsande plattfiskar, som den sydliga sjötungan för bara 6 euro kilot - inte undra på att man känner ett visst mått av avundsjuka.
Även gångarna med frukt och grönsaker bjuder på ett överdåd. Fyra, fem olika sorters apelsiner ( det är ju apelsintid) och andra citrusfrukter, mogna mangos, papaya, stora och små avocado, loquat,  färska fikon, fjälliga cherimoyas, guava, pepparfrukter, kronärtskockor, bulliga tomater, bönor samt  nötter och mandlar. Ett paradis för både vegetarianer och oss allätare!

                                         Salmonetta, läcker laxfisk, som steks hel.

                                            Medelhavets variant på sole.  På köttsidan intar grisen är särställning  eftersom den världsberömda Jamón Ibérico är ett andalusisk adelsmärke. Grisarna föds upp på ekollon  och är enligt gastronomiska experter den smakmässigt den ultimata torkade skinkan. Men även obearbetat griskött liksom lamm och nöt av bra kvalitet ingår i saluhallens soriment- även om det finns kunder som föredrar att handla hos slaktaren med enbart argentiskt kött.
 Självklart är också saluhallen bästa stället att utforska vad den spanska ostkulturen går för, även om Costa Tropical inte utmärker sig som en ostregion. En riktigt fyllig, långlagrad manchego för halva priset mot hemma kan man alltid linda i djupet av resväskan.
Nu bär det snart upp i bergen för att begå en hemmalagad middag på några av regionens råvaror. Följ med.

Inga kommentarer: