söndag 6 mars 2011

Inte bara moussaka och tzatziki

Spansk grönsakssoppa á la Gréce.

Från det "nya" Spanien i form av ett nytt (bra) boxvin, till det "nya" Grekland med betoning på mat, inom bara några dagar. Är det en trend, detta, att de länder i Europa som just nu brottas med sviktande ekonomier, lanserar sig som djärva och moderna?  I så fall kommer väl också Portugal och Irland  snart att knacka på dörren..
Skämt åsido. Det sistnämnda fallet har större relevans än att göra ännu ett fruktigt vin till en metafor för ett helt lands nytändning inom gastronomin, även om det återigen handlar om marknadsföring.
Kocken Anders Tegnér, som arbetar för ett stort företag inom dagligvarubranschen, bjöd nämligen på ett antal rätter med grekisk touche, inspirerad av en matresa till Aten härförliden. Förutom det givna budskapet att promota företagets importerade olivoljor och andra grekiska produkter ( inget fel i det) ville han också slå hål på föreställningen om ett land med ett ganska enkelt och lite enahanda kök.  
Det händer mycket i restaurangvärlden med den nya yngre generationen kockar, poängterade han. Och lät oss avsmaka en Hellaspalett som hade få likheter med det man förknippar med traditionell grekisk mat.
Snarare en sydeuropesk fusion, baserad på grekiska råvaror.
 Som den friska sherryvinägerspetsade gazpachon, serverad i små glas. Eller  kyckling med grekisk tomattapenade, fetaost och kalamatoliver. Men högst poäng inhystade nog risotton på risonipasta och hummer. Egentligen skulle det ha varit havskräfta, men kungen av skaldjur skämdes inte för sig på toppen av sin krämiga  bädd.
Det enda som fattades för att fullborda bilden av det nya Grekland var några goda representanter för landets moderna vinmakare. Men det kunde ju kocken inte rå för.
Så här är en länk till den pålitligaste av alla våra vinexperter, Bengt-Göran Kronstam:

Och så Anders risottorecept förstås.

1/2 dl god grekisk olivolja
1 dl finhackad schalottenlök
1 msk finhackad vitlök
150 gram risonipasta
5-6 dl fisk- och skaldjursfond, hemlagad eller från koncentrat
100 gram riven parmesan
1 msk strimlad bladpersilja
4 stora havskräftor

Hetta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull. Fräs lök och vitlök sakta tills de blivit genomskinliga.
Rör i pastan. Tillsätta fonden lite åt gången, vätskan ska precis täcka pastan ( bäst blir det om fonden är varm). Rör om försiktigt med jämna mellanrum.
När pastan är klar, cirka 15-20 minuter, ställ den åt sidan. Rör i parmesan och persilja, smaka av med salt och svartpeppar. Späd risotton med ytterligare fond till en lite lösare konsistens.
Värm de skalade kräftorna försiktigt i en kastrull med lite vätska, t ex find eller vitt vin, och servera dem ovanpå risotton i djupa tallrikar.
Använder man hummer, värm som ovan, ta ur köttet och skär i lagom stora bitar- min egen anmärkning.


     Lent och finstämt för gom och mage- grekisk risotto.
Inga kommentarer: