lördag 3 december 2011

Tre nyanser av brunt

Västerbottensfyllda lövbiffrulader i gräddsås.



Medan halva Sveriges befolkning verkar vara frenetiskt upptagen av att baka lussekatter funderar jag mera på vad jag ska ha till vardagsmiddag inför upploppet mot jul.

 Jodå, lite julbak har det blivit emellanåt. Pepparkakor (Pretentiösa pepparkakor, 2/12 2009), kringlor (Mormors kringlor ( 22/12 2009) och klenäter (Fröjdefullt friterat 5/ 12 2010) är lika självklara inför min jul som saffransbullar är inför andras.

Men allena av socker kan vi inte leva. Och för övrigt är det - i princip - bannbulla på att smaka på julbaket före julafton, i likhet med övriga julrätter.

Så jag slog på måfå i mina gamla kokböcker och hittade tre husmansklassiker som jag tycker matchar vädret och det kolsvarta utanför köksfönstret: Lövbiffsrulader, köttfärslimpa och stekt salt sill. Alla i den färg som matfotografer kvider högt över, men med en inre värme som smaklökarna definitivt gillar.

Lövbiff, särskilt på extrapris, kan vara en något svårtuggad historia. Utbankade, fyllda med stavar av västerbottensost och brässerade i sin sky, som sedan får en gräddig påfyllning brukar ge effekt. Ackompanjera med lättkokt broccoli, en mörk lager från något av våra utmärkta microbryggerier, tänd några ljus på köksbordet och decembertillvaron känns lite lättare.




                                           


Köttfärslimpan kräver å andra sidan inga knep för att smälta i munnen. Jag använder alltid blandfärs som mixas med en smet av resterna av hembakt nedsmulat ljust bröd, gräddfil och riven gul lök och en gnutta anjovisspad. Till rätten passar pressgurka och rönnbärsgelé samt hederlig kokt potatis. Ingen diet för  LCHF-anhängare direkt. Men what the heck- de bakar inte heller lussekatter eller pepparkakor.


Stekt salt sill håller inte heller måttet i ovanstående diet. Jag säger bara: Synd om de som inte får njuta denna delikatess. 


Men tyvärr är det inte bara åsyftande kategori som missar något gott. Stekt salt sill,  med minnen  från ett Sverige då insaltad sill var den enda konserveringsmetoden som fanns att tillgå för att bevara fisken, förtjänar verkligen en renässans. Visst, gott om recept kan den som letar hitta på Google. Och på personalmatsalarna händer det att rätten dyker upp ( dock i vilken skepnad?). 


Men säg mig- hur många lagar rätten hemmavid? Ge den en chans! Man behöver inte gå omvägen med att att köpa färsk sill och själv salta den, även om den gode Leif Mannerström anser detta vara den överlägset bästa starten. De färdiga saltsillarna i förpackning är helt okej för icke-nörden,  även om de inte har riktigt samma stuns som om man köper hel salt sill i tunna och vattnar ur den, vilket är ännu en variant.


 Däremot är hans sätt att tillaga sillen föredömligt snabbt och enkelt.
4 - 6 sillfiléer
3-4 stora gula lökar
smör och olja till stekning
1- 2 nypor socker
mjölk
grovt rågmjöl
1 -1 !/2 dl mjölk
1- 1 1/2 dl vispgrädde
salt och peppar


Skala och dela lökarna på mitten, skär dem i ganska breda strimlor. Stek löken i smör på svag värme  tills den börjar bli genomskinlig.Strö över en nypa socker  eller 2 mot slutet.
Doppa sillarna i mjölk och panera i rågmjöl. Stek filéerna  gyllenbruna, ca 3 minuter i lika mycket smör som olja, Peppra lätt.
Häll mjölk och grädde över den stekta löken och låt koka färdigt till en simmig sås. Smaka av med peppar och salt- tänk på att sillen redan har sälta. Lägg upp den nystekta sillen på ett fat och ringla löksåsen runt om.
Vill man vara något mer hädisk mot traditionen panerar man sillarna i idealmjöl, uppvispat ägg och pankosmulor, slopar mjölken och gör en gräddsås till den stekta löken . Gott det också.


Fram med en sval lager och ännu en trist decemberkväll är bortglömd .









2 kommentarer:

Riitta sa...

Det ser riktigt gott ut och smakar säkert så också! Kan inte du starta en försäljning av färdiglagad mat typ "Gunillas matlåda"! Jag skulle bli stamkund!

Lena Heimlén sa...

Brun färg eller ej. Salivavsöndringen kom som ett brev på posten. Ja, posten förr i tiden alltså. Tack för härliga middagstips! Det blor nog rulader i morgon.
Lena