torsdag 26 januari 2012

Hummer och biff i fulländad skepnad

Över 1 800 matintresserade, press, eliten av kockar och annat branschfolk invaderade Stockholms nya konferenscentrum , Stockholm Waterfront,  onsdagen 25 januari, för att begå den 29:e upplagan av Årets Kock. 
Jag var en av dessa som grymt imponerades av de sex finalisternas snabba handlag och totala koncentration  när de under tidspress exekverade de mest fantastiska anrättningar. Alla hade förtjänat att vinna.  Men med minsta möjliga poängmarginal stod till slut smålänningen Klas Lindberg som segrare och titelinnehavare av Årets Kock 2012.

Hur han ser ut har dagstidningarna och nätet  redan gått ut med i massupplagor. Så här följer lite andra bilder från ett evenemang, lika nervkittlande och minst lika kreativt som många idrottstävlingar på elitnivå.
Sen må sportfanatikerna säga vad de vill.


Koncentrerad jury. De första finalrätterna ,med hummer som bas, till bedömning. Från vänster Håkan Thörnström, Thörnströms kök, Göteborg, Malin Söderström, Moderna Museet, Marcus Aujalay, Winterviken.


                                Gratis utspisning i Scans monter. Minihamburgare på gris. 
Recept  Christian Hellberg, Årets Kock 2001.

Tysklands bidrag till svensk kockkonst. Karin Fransson, vars känsliga smaklökar är ovärdeliga i juryarbetet.
Sveriges kockdrottning i New York. Ulrika Bengtsson 
samlar sig inför uppgiften att värdera de sex finalrätterna på gotlandsbiff.

 TV-favorit. Paul Svensson, femma i VM för 
kockar 2003, numera verksam på Fotografiska.
.
Sträng men rättvis. Nestorn  Leif Mannerström, tre gånger 
           vald till Kockarnas kock och med en spårvagn i Göteborg uppkallad efter sig 

                               Inget undgår en perfektionist. Allas vår Melker Andersson 
sätter sina hemliga poäng.


Och så lite "äta- med- ögonen"  från några av de sex finalisterna. Recepten är alldeles för komplicerade och långa för att rymmas här. Men kanske något av de återkommer i ett annat sammanhang.


Kokt svensk hummer med majonäs, pepparrot och tomatbröd .

                                           Stekt hummer med brynt smör, dragon och morot.

   Hummer- och saffranskokt fänkål, spetskål,
 gemsallad, levainbröd och apelsinsmörsås.


Inkokt hummerklo med syrad tomat, blekselleri,
 vattenkrasse, brödkrisp och en dressing på äpple, pepparrot och citron.

                                            Sotad biffstek på varm sten med smält talg och vårlök.


     Hängmörad biff med rödbetor, toppmurklor,
 anjovis, pressad savoykål,dill, gräddfil och kryddpeppar.


                         Brynt biff med korv smaksatt med ale och lök, kålterrin, rotselleri-och äppelpuré,kolrökt pärllök, vasslekokt steklök.

                                          Ingefärsstekt hummer med blomkål, hasselnötter och soja.

Som avslutning:  Tävlingens tröttaste medarbetare, den arma barristan, som oavbrutet i sex timmar tillagade gratis espresso, cappucino och latte till den aldrig sinande kön av törstiga besökare.



Inga kommentarer: