tisdag 21 februari 2012

Definitivt ingen kalkonrulle
Lite uttråkad på kyckling? Ibland känns det faktiskt som det gått inflation i recept på vår älskade pippi. Vilket inte bara visar fågelns mångsidighet utan kanske lika mycket att en upplyftande omgivning är nödvändig för att det neutrala köttet överhuvudtaget ska smaka något.

Om detta har något att göra med den industrialiserade uppfödningen att göra vet jag inte. Jag konstaterar bara att de fåglar som finns att köpa i sydfrankrike vid mina besök därnere påminner mig om den tid då kyckling var festmiddag.

Precis som  den lilla läckra vårkycklingen som oväntat dök upp på en middag i november (Pippi i november 28/11 2011)  Papillerna gjorde vågen- så ska en kylling smaka!

Så jag väljer hönskusinen kalkon i form av bröstfilén som alternativ denna gång. Köttet har en mer distinkt framtoning, är saftigare och lite mer stryktåligt i pannan, som gjort för att bakas in i en schnitzelpanad  bestående av jordnötssmör och  friskt limeskal. Sött, salt, och syrligt  i skön allians.

2 personer
2 utbankade kalkonfiléer
3- 4 msk jordnötssmör, utan nötrester
skalet av 1 lime
3 skivor vitt formbröd, gärna dagsgammalt 
salt, peppar
smör till stekning

Lägg en plastpåse över filéerna och banka ut dem med handen så att de blir så tunna som möjligt.  Salta och peppra.  Skär brödet i kuber och mixa det med det rivna skalet av limen.
Bred jordnötssmör på enda sidan av filéerna -det är lite kladdigt och man behöver inte täcka varenda millimeter av köttet. Vänd ner den i ströbrödet,  bred jordnötssmöret på andra sidan och vänd ner i panaden. Låt vila en liten stund.
Stek schnitzlarna på medelvärme i rikligt med smör, passa så att de inte bränns vid.
Till schnitzeln passar sötsur dipssås på grape som man kan förstärka med lite av limesaften, samt jasminris.

Inga kommentarer: