lördag 25 februari 2012

Greetings from Grapeland


Semlan, våfflan, kladdkakan, linssoppan, surströmmingen och några till. Alla har de sin bestämda dag på året, http://www.bondenstorg.se/Matdagar.htm

Från och med förra året har ännu en godsak kvalat in på listan. I dag, den 25 februari, ska ljumma vindar svepa in över oss här i frusna Norden, med hälsningar från The Sunshine State.

Vi firar den läskande, vitaminstinna citrushybriden grapefrukt, som trivs så bra i Floridas alkaiska lerjordar   och det subtropiska fuktmättade klimatet. Det är nu, under vintersäsongen, när hettan mildras till mer behagliga 25 grader, som grapefrukten har sin högsäsong. Till fromma för oss värmetörstande bleknosar som kan behöva en liten extra energikick så här års.

Och precis som en av mina favoritkockar, Jens Linder, blir jag bara mer och mer förtjust, ja nästan beroende av denna uppfriskande frukt, vars sötsyrliga accent ger en fräsch smakbrytning i mängder av rätter. Inte minst  söta desserter och bakverk, som den vita kladdkakan, signerad Susanna Lindell   www.sannaspicnickkorg.se vars recept ingår i Florida Grapefrukts egen receptsamling.

För självklart är det med en läcker tårta vi firar denna dag. 

Vit kladdkaka med toblerone och Florida grapefrukt

2 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl, gärna ekologiskt
2 tsk vaniljsocker 
4 msk juice av pressad Florida grapefrukt
100 g vit Toblerone100 g smör

Rör ihop ägg och socker i en bunke. Blanda ner mjöl, vaniljsocker och grapefruktjuice.
Smält tobleronen och smöret över vattenbad. Häll ner chokladblandningen i smeten och rör den jämt och fin med en slickepott.
Använd en springform. Kläm fast bakplåtspapper, smöra och bröa kanterna.Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter.
Servera kakan med turkisk yoghurt 
ed lite vaniljsocker och fina klyftor av Florda grapefrukt. Ringla över flytande honung.

Kakan blir ännu godare om den får stå i kylen över natten.

Det finns mer och matnyttigt att läsa om grapefrukt på www.grapefruktensdag.se

Och glöm inte- grapefruktsäsongen är långt ifrån slut. Passa på att frossa!
Inga kommentarer: