söndag 12 februari 2012

Recyclingsoppa med tillbehör

Frasigt gott till skaldjurssoppan.

Jag har svårt att förstå de som kastar fullt användbara matrester i soporna. Till exempel skal av räkor, kräftor och andra fina skaldjur.
Med lite kärlek, konjak, ett gott vitt vin, grädde, passande rotsaker och kryddor är det hur enkelt som helst att omvandla detta smakrika överskott  till en delikat soppa. Det vet varenda restaurangkock. Han eller hon (eller hen som det ska heta numera) måste ju  få ekonomi på sin matlagning.
Så varför i fridens och hushållsbudgetens namn inte tillämpa samma princip i hemmaköket?
Häromsistens bjöd jag på en dylik  (nä, inte bokstavligen) skaldjurssoppa som intro på en trerättersmeny, något som uppenbart uppskattades av sällskapet. Allt gick dock inte åt och åkte in i frysen tills vidare.
Att mata reningsverket med en halvliter omsorgsfullt tillredd soppa kändes även det som en kristlig ogärning. Denna dubbla återvinning renderade senare i en inte oäven vardagsmiddag, kompletterad med en blekselleristjälk och  matiga oststavar till ett svalt veteöl.
Hur man åstadkommer soppan finns att inhämta i ett flertal receptvarianter på nätet eller i kokboksform.  Själv använder jag mig med fördel av "Werner Vögelis husmanskost" (ICA bokförlag 2002). Dock fuskar jag med fiskfonden och använder färdig, samt hoppar över dekorationsräkorna.
Oststavarna följer i stort ett av recepten "Västerbottensost- 100 vinnande recept" (Norstedts 2011). Äras dem som äras ska.

ca 20 stycken
2 1/2dl riven Västerbottensost ( lyxa till det litet och köp den runda innerkärnan) eller lagrad prästost
2 1/2 dl vanligt kärnvetemjöl
100 g osaltat smör
2 msk kallt vatten
1 äggvita till pensling
en nya salt

Värm ugnen till 200 grader. Blanda mjöl, ost, bitar av smöret och salt i en mixer. Tillsätt vattnet och kör kort tills det formats en degboll.
Tag ur degen och forma den till drygt 1 dm långa stavar, 2 - 3 cm i tjocklek. Lägg dem på en plåt med bakpapper och grädda i cirka 10 - 12 minuter, tills de fått fin färg och känns torra.
Servera dem ljumna till soppan. Stavar som blir över mår bäst förvarade i kylen i burk med lock, men bör konsumeras inom en vecka.Återvinningssoppa

Inga kommentarer: