måndag 6 februari 2012

Pastisch på crab cake
Visserligen inte som i Baltimore. Men även en fattigmansvariant kan smaka gott.

När delar av den amerikanska släktgrenen hälsade på för ett antal år sedan begåvades mitt kök med en typisk krydda från Chesapeake Bay, Old Bay Seasoning, som pudras över det mesta i matväg därborta. Innehållet består bl a av sellerisalt, senap, röd och svart peppar, paprika, kanel och ingefära. 

Som ni kanske anar bör man använda denna mixtur med försiktighet. Av denna anledning står plåtförpackningen således fortfarande kvar i kylen, drygt halvfull, och märkligt nog utan att innehållet har tappat stinget. 

Att burken åkte fram härom veckan beror på att jag fick lust att göra amerikanska krabbkakor. Enligt receptet på baksidan, som ändå måste betraktas som någorlunda ursprungligt för trakten, ska finfördelad  färsk krabba blandas med brödsmulor, majonäs, Worcestershiresås, persilja, bakpulver, ägg och Old Bay.

Nu fattades krabban denna dag, så vad gör den otålige? Jo, använder de falska krabbpinnarna som säljs billigt i fryst tillstånd. Och det fungerade riktigt bra, troligen beroende på kryddningen, som ju mer eller mindre tar över den milda krabbsmaken i originalversionen av crab cakes.

I Maryland  får man lika ofta krabbkakorna friterade som stekta, gärna serverade på hamburgerbröd. I  te x Kalifornien beledsagas de gärna med remouladsås eller ketchup. Här hemma har jag i stället valt att matcha med en sval youghurtsås med avokado och kapris.

Och eftersom jag antar att jag är ganska ensam om Old Bay-kryddan gjorde jag också en variant med egenkryddning, som kommer den industriblandade varianten ganska nära. Samt lade till syra och lite grönt i form av citon coh gräslök. 
Måtte nu inte vurmare av denna amerikanska nationalklenod  straffa mig alltför hårt.

Cirka 20 små kakor

200 g crabstick
1 stort ägg
1 tsk majonäs
2 1/2 dl vitt dagsgammalt bröd, malt
raspet av  1/2 citron
1 dl gräslök, finchackad
2 vitlökar, pressade
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk kanel
1 krm cayennpeppar
några droppar tabasco
salt och vitpeppar

Olja eller kokosfett till fritering

Såsen: 
1 dl youghurt
1 avokado, mosad.
1 tsk salt
 några droppar tabasco 
1 msk små kapris

Börja med såsen. Blanda alla ingredienser och ställ såsen i kylen en halvtimme.
Skär ner och mal krabbstickorna i mixer. Blanda i alla övriga ingredienser. Forma till bollar, ungefär som hälften av en golfboll. Platta till och jämna till kanterna. 
När oljan är uppe i 180 grader, använd gärna en termometer, sänk ner två- eller tre kakor i taget med en hålslev. Låt fritera i cirka 1 minut, tills de är gyllenbruna. Lägg dem vartefter på hushållspapper för att fettet ska rinna av. 
Antingen äter ni dem direkt eller så värmer man upp kakorna i ugnen på 125 grader i samband med servering.

Nota bene! Detta är mättande mat.1 kommentar:

Riitta sa...

Gud så gott det verkar vara, och kaloririkt förstås!