Visserligen inte som i Baltimore. Men även en fattigmansvariant kan smaka gott. |
Som ni kanske anar bör man använda denna mixtur med försiktighet. Av denna anledning står plåtförpackningen således fortfarande kvar i kylen, drygt halvfull, och märkligt nog utan att innehållet har tappat stinget.
Att burken åkte fram härom veckan beror på att jag fick lust att göra amerikanska krabbkakor. Enligt receptet på baksidan, som ändå måste betraktas som någorlunda ursprungligt för trakten, ska finfördelad färsk krabba blandas med brödsmulor, majonäs, Worcestershiresås, persilja, bakpulver, ägg och Old Bay.
Nu fattades krabban denna dag, så vad gör den otålige? Jo, använder de falska krabbpinnarna som säljs billigt i fryst tillstånd. Och det fungerade riktigt bra, troligen beroende på kryddningen, som ju mer eller mindre tar över den milda krabbsmaken i originalversionen av crab cakes.
I Maryland får man lika ofta krabbkakorna friterade som stekta, gärna serverade på hamburgerbröd. I te x Kalifornien beledsagas de gärna med remouladsås eller ketchup. Här hemma har jag i stället valt att matcha med en sval youghurtsås med avokado och kapris.
Och eftersom jag antar att jag är ganska ensam om Old Bay-kryddan gjorde jag också en variant med egenkryddning, som kommer den industriblandade varianten ganska nära. Samt lade till syra och lite grönt i form av citon coh gräslök.
Måtte nu inte vurmare av denna amerikanska nationalklenod straffa mig alltför hårt.
Cirka 20 små kakor
200 g crabstick
1 stort ägg
1 tsk majonäs
2 1/2 dl vitt dagsgammalt bröd, malt
raspet av 1/2 citron
1 dl gräslök, finchackad
2 vitlökar, pressade
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk kanel
1 krm cayennpeppar
några droppar tabasco
salt och vitpeppar
Olja eller kokosfett till fritering
Såsen:
1 dl youghurt
1 avokado, mosad.
1 tsk salt
några droppar tabasco
1 msk små kapris
Börja med såsen. Blanda alla ingredienser och ställ såsen i kylen en halvtimme.
Skär ner och mal krabbstickorna i mixer. Blanda i alla övriga ingredienser. Forma till bollar, ungefär som hälften av en golfboll. Platta till och jämna till kanterna.
När oljan är uppe i 180 grader, använd gärna en termometer, sänk ner två- eller tre kakor i taget med en hålslev. Låt fritera i cirka 1 minut, tills de är gyllenbruna. Lägg dem vartefter på hushållspapper för att fettet ska rinna av.
Antingen äter ni dem direkt eller så värmer man upp kakorna i ugnen på 125 grader i samband med servering.
Nota bene! Detta är mättande mat.
1 kommentar:
Gud så gott det verkar vara, och kaloririkt förstås!
Skicka en kommentar