söndag 25 mars 2012

Choklad+ smetana= sant

Naivistiskt dekorerade muffins.

När jag får näpet besök i köket är det bak som gäller. En kreativ sysselsättning för flinka små händer, med  finalen i dur: Avsmakning.
Vi har prövat allt från knäckebröd till saffransbullar med samma glada miner. Så även den här gången, trots en för min assistent ny ingrediens. Många finsmakare i vardande brukar ju ofta reagera med viss skepsis inför oprövade ingredienser, så också denna unga dam.
Men Arla Köket Smetana, som jag för tillfället agerar testare av, fick ett klart MGV. "Det smakar som grädde, fast tjockare liksom", blev slutomdömet när vi satte tänderna i  varsin kladdkakemuffins med en klick hårdvispad smetana på toppen.  (Jag är dock inte så säker på att resultatet blivit detsamma om vi kombinerat den syrade grädden med något av de klassiska tillbehören som tex saltgurka, men  var sak har sin tid).
Kanske påverkades det höga betyget också av att min assistent fick dekorera kakorna alldeles själv med min nya minisprits. En behändig liten hjälpreda för allehanda pillmönster och lätt att hantera även för den som ännu inte har så mycket kraft i fingrarna. Modern pedagogik som förhoppningsvis ger fortsatt lust i livet till att baka.

Recept
12 kladdmuffins
100 g osaltat smör
2 ägg
2 1/2 dl råströsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakaopulver
2 dl vetemjöl
drygt 1/2 tsk bakpulver
2 msk smetana
 50-75 g mörk choklad, gärna 50 % eller mer. 
1 dl smetana till garnering

Smält smöret, låt det svalna. Vispa äggen och sockret pösigt med elvisp.Tillsätt vaniljsocker, salt, kakao, vetemjöl, och bakpulver. Vänd till sist i smör och smetana.
Fyll fördjupningarna i en muffinsplåt till  hälften. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och grädda  i drygt 10 minuter i 200 grader. Låt muffinsen svalna på plåten eller ställ in den kort i frysen.
Bryt sönder chokladkakan och värm i mikron. Spritsa valfritt mönster över varje muffins, alternativt pensla. Vispa smetana hårt med elvisp, forma till små ägg som läggs på toppen av varje muffin.
Ät och bli glad.


Inga kommentarer: