tisdag 27 mars 2012

En kasse på försök


Oj, så mycket mat! Äter verkligen fyra personer upp allt det här på fyra dagar?
 Ja, tydligen, enligt innehållet i kassen från Middagsklubben som jag råkade vinna med en alldeles sann liten motivering: "För en som alltid lagat på på lust och magkänsla är en råvarukasse en utmaning. Jag antar den."
Urpremiär i mitt kök, således, för något som numer är en etablerad företeelse,  framför allt hemma hos många dubbelarbetande småbarnsföräldrar med ont om tid och - kan man förmoda- brist på ideer.
Just den dagen kassen fanns till avhämtning var jag helt inställd på räksallad med hemgjord citronmajonäs och nybakat surdegsbröd.
Jaha, då var det bara att kalibrera om smaklökarna. Bratwurst? Eller laxpasta? Eller varför inte köttfärsjärpar med coucous? Nä, det fick bli kyckling i filodeg som första försök
Enligt receptet skulle det ta 35 minuter att laga till rätten, vilket visade sig höftat  i underkant. Som alla vet är hantering av filodeg lite knepigt. Dessutom tog det  tid att steka fyllningen av kyckling och skurna grönsaker  i omgångar. Efter 45 dryga minuter var måltiden klar att intas. Och smaken? Barnvänlig, skulle jag säga.
Betydligt snabbare gick det att få fason på korven med vitkålssallad. Men korv, bortsett från ett riktigt bra isterband är inget mina smaklökar jublar över. Och pastarätten med lax var en mesig historia, med alldeles för mycket pasta, utan vare sig vitlök eller parmesan.
Klar favorit var köttfärsjärparna med couscous. Också den tog längre tid att färdigställa än vad som angavs i receptet och mängden sås låg på bantarnivå. Men kryddningen av garam masala, paprika, vitlök och lök lyfte verkligen gomseglet.
Järparna kommer jag att laga igen- när lust och magkänsla infinner sig.. Med dubbla mängden yoghurtsås.
Men någon fortsättning på matkasseäventyret i detta bortskämda hushåll blir det nog inte. Andra har säkert större nytta och glädje av "årets julklapp".

Kryddiga köttfärsjärpar
4 personer
500 g nötfärs
1 gul paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor ( eller fler)
1 msk olivolja
2 tsk garam masala
salt och svartpeppar
Sås:
4 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
2 tsk olivolja
1 tsk vitvinäger
Tillbehör:
2 röda paprikor
2 rödlökar
1 msk olivolja
3 dl couscous

Finhacka den gula paprikan, löken och vitlökarna med mixer. Blanda med färsen och kryddor. Forma till avlånga järpar och stek dem i olivoljan tills de fått färg. Sänk värmen och efterstek några minuter.
Skiva den röda paprikan och rödlöken i tunna skivor. Mjukstek i olivolja på låg värme. Tillaga couscousen enligt anvisning på paketet.
Blanda yoghurten med pressad vitlök, oljan vinäger, salta och peppra.

Inga kommentarer: