lördag 31 mars 2012

Krämiga påskägg

Foto: Ulla Barvefjord


Förberedelserna inför den årliga påskbuffén på påskafton tillhör de mest angenäma. Ingen helg på året har så mycket utrymme för variationer. Maten är oftast  färgrik och inte lika fet som julbordets palett.
Exakt vad som kommer att tillagas är inte riktigt klart ännu, även om laxen, lammet och sillen i någon form är självklara ingredienser.
Men en liten äggkreation är axiomatisk: Äggskalen fyllda med äggröra och toppade med löjrom, forellrom  och handskalade räkor. Lika enkelt som läckert som dekorativt.
Vill man kan äggröran smaksättas med lite tryffelolja eller ge den ett sting med några droppar tabasco alternativ med finriven västerbottensost.  Men var försiktigt så att den lena äggsmaken inte dukar under.

4 personer
8 stora vita ägg
12 stora handskalade räkor
4 msk väl avrunnen löjrom ( inget knussel)
2 msk vispgrädde
1 msk osaltat smör
dill och gräslök för garnering
salt, vitpeppar

Skär av toppen på äggen så jämt som möjligt. Skölj ur skalen och låt dem torka upp och nervända. Vispa försiktigt samman  äggulor och äggvitor. Blanda med grädden, salta och peppra.
Smält en klick smör i en tjockbottnad kastrull eller i en stekpanna med belag.  Häll i äggsmeten och rör hela tiden med en trägaffel tills äggröran är lagom krämig. Ha inte för hög värme på plattan.
När den är nästan klar, smaksätt ev med några droppar tryffelolja eller tabasco, alternativt ca 1 dl riven västerbottensost.
Sätt äggskalen i äggkoppar och fyll dem försiktigt ända upp till kanten. Garnera hälften av äggskalen med 3 räkor vardera och en liten dill kvistoch övriga med löjrom och gräslök.
Äggröran hinner svalna tills det är dags att sätta sig vid det dukade påskbordet. Men det gör inget- smaken blir nästan bättre av det.
Glad Påsk!

Inga kommentarer: