söndag 18 mars 2012

Söta majorens fisk


En sydeuropeisk man med silvervitt hår och lika silverglänsande polisonger, klädd i  blankläderskor, smårutiga benkläder, grå hög hatt och en blomma i knapphålet.
Vad har han att göra på denna blogg?
Jo, denne distingerade herre vid namn vicomte Antonio da Cunhã de Soto Maior Gomes Ribeiro d´Asevedo e Mello, född 1812 i Portugal och en av de mest kända profilerna i det stockholmska societetslivet under många år, har nämligen en maträtt uppkallad efter sig.
Förutom epitet klädelegant och en ridderlig Don Juan,  som sade sig "tycka micke om Sverige - gott folk - fått många vänner - älska vackra flicka", lär han även ha uppskattat det svenska bordet. Gös var en av hans favoriter, därav namnet Gös à la Soto Maior .
När jag går till  min urkund från 1917, Hemmets Kokbok, ska fisken doppas i gräddmjölk och stekas hel i flottyr, med  huvud och stjärt kvar men med benen borttagna.  Dagens moderna recept utgår från filead gös. Men i övrigt har inga klåfingriga kockar  varit där och bytt ut ingredienser eller förändrat tillagningsprocessen, Tack för det!
Första gången jag fick smaka majorens gös var på sedan länge avsomnade Corso, en ganska enkel krog i den nedre hörnan av stadsbiblioteket i Stockholm, där Mac Donalds hållit till i många år. Krogen var populär på grund av habil mat och schysta priser. Så poppis att den hamnade i tidningen Brux, föregångaren till Blandaren,  med denna sentens: "Känner du Jesus min vän? Ja, är det han som brukar hänga nere på Corso?"

Men nu lagar vi mat:
4 portioner
1 kg gös, filead
1/2 dl rapsolja
1 rödlök, finhackad
saften av en 1/2 citron
salt och vitpeppar
1 dl mjölk eller gräddmjölk
1 dl idealmjöl
neutral olja till fritering

Tillbehör:
1 bunt krusbladig persilja
citronklyftor
champinjonsås
pressad potatis

Blanda oljan med den finhackade rödlöken.och citronsaften. Lägg fileéerna i ett lite djupare fat och häll marinaden över fisken. Låt stå i kylen några timmar.
Torka därefter av fileerna, doppa dem i mjölken och låt rinna av. Salta och peppra. Vänd dem i mjölet. Hetta upp oljan till 140-150 grader och fritera tills fileérna fått en fin färg. Lägg på hushållspapper för att överflödigt fett ska sugas upp. Doppa ner persiljan i frityroljan några sekunder. Servera fisken med persiljan, citronklyftor pressad potatis och om man vill en gräddig champinjonsås.





Och varför hamnade nu  Soto Maior i Stockholm? Jo, som varande oppositionell  och allmän bråkstake skickade regeringen honom till Sverige 1857. i egenskap av minister, motsvarade ambassadör. "Jag  aldrig resa därifrån - dö i Stockholm", lär han ha sagt många gånger.
 Han fick sin önskan uppfylld. 1894 dog denne gentleman , 82 år gammal.



Inga kommentarer: