torsdag 15 mars 2012

En blåskimrande molusk






R-månaderna är inne på sluttampen, så passa på att njuta av skaldjuren när de är som bäst. Klart mest privärda är blåmusslorna i nät, som ofta säljs till extrapris.
En värmande musselsoppa på veteöl är perfekt så här på vårvintern. Dessutom får man i sig järn, zink och selen, det senare inte minst viktigt eftersom det är en kraftfull antioxidant som vi här i Norden ofta får för lite av. 
Veteöl är för övrigt en av de ultimata dryckerna till alla sorters skaldjur

Som de flesta vet är förarbetet med musslorna A och O. Skölj i kallt vatten, skrapa, ta bort skägget och kontrollera att samtliga musslor sluter sig och inte har några skador. Sen går det ganska kvickt. Använd en rymlig kastrull.

4 portioner
1 nätpåse levande blåmusslor
1/2 l veteöl
3 msk osaltat smör
2 schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta 
salt och nymalen vitpeppar 

Hacka schalottenlökarna och vitlöken fint. Fräs i smör utan att löken tar färg. Salta och peppra. Häll på ölet och låt det bli varmt. Häll i musslorna, sätt ett lock på kastrullen och låt koka i 2-3 minuter tills musslorna öppnat sig. Skaka gärna kastrullen några gånger under koktiden.
De musslor som inte öppnat sig åker i soppåsen.
Goda tillbehör är ett  levainbröd och majonäs, smaksatt med saffran. Samt självklart ett högt glas skummande  veteöl.





Inga kommentarer: