torsdag 12 april 2012

Hommage till den goda linsen


Att Linssoppans Dag infaller i dag  kan väl inte vara mer passande. Lynnigt aprilväder med grå himmel,  snålbåst och bara några få plusgrader är som upplagt för att värma sig med en matig soppa, gjord på vackert röda linser. Både smaklökar och resten av kroppen får sig en riktig kick. Och inte tär den varken på budget eller tålamod. Få rätter är så billiga och så enkla att sno ihop- undrar just om de populära matkassarna för stressade barnfamiljer någon gång innehållit linssoppa- nån som vet?

Den som dragit igång detta firande av en bland allätare ofta försummad råvara är matjournalisten och dietisten Lotta Brink, som kan det mesta om linser, alltså inte bara min favorit, de röda. Så om ni vill veta mer om alla nyttigheter som dessa små godingar innehåller, gå in på hennes blogg http://lottabrinck.wordpress.com/ och låt er inspireras.

 Andra länkar till läckra recept är bland annat:
 http://millashalsoblogg.blogspot.se/2011/02/basilikadoftande-linssoppa.htmlhttp://cassiopeia81.wordpress.com/2011/04/11/morgondagens-soppa/  http://metalmaten.blogspot.se/search/label/soppa
http://matmorsan.wordpress.com/2011/04/12/linssoppa-pa-linssoppans-dag-forstas/ http://saltosott.blogspot.se/2011/04/linssoppans-dag.html

Själv har jag lagat en gulröd variant, kryddad med lite paprika, tabasco och gurkmeja samt toppad med handskalade räkor. På 18 minuter var det klart, inräknat hackande av lök och vitlök.
Hoppas den smakar.

4  ganska små eller 2 stora portioner


3 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3 dl röda linser
1 msk paprikapulver
1 msk gurkmeja
några droppar röd tabasco
3 msk koncentrerad grönsaksfond
1 l vatten
1 citron, saft och rivet skal
Topping:
handskalade räkor
lite färsk dill

Finhacka lök och vitlök. Låt svettas i en kastrull i olivolja- löken ska inte ta färg. Tillsätt linserna, kryddor, vatten, grönsaksfond och citron. Låt koka sakta i 15 minuter. Lägg i räkor och garnera med dill.

Inga kommentarer: