tisdag 30 oktober 2012

Kastanjer på Madams vis

Eftersom hittarecept.se har problem med att vissa recept försvunnit , inte bara från min blogg, så kommer jag att reprisera några av de blogginlägg som tidigare hört till de mest klickade. Här kommer en aktuell nöt- kastanjen.

Rosta, rosta, rosta.
Det är ungefär allt som bjuds i receptväg  när en av höstens verkliga delikatesser dyker upp i livsmedelsbutikerna. Jo visst, ugnsrostade kastanjer i grovt salt,  serverade med smör, är inte alls dumt. Men kanske lite enahanda och fantasilöst, eftersom kastanjsäsongen sträcker sig ända fram till jul.
Denna goda nöt från Central- och Sydeuropa, använd redan på romartiden, passar nämligen utmärkt som tillbehör till t ex anka och gås där den lilla mjuka sötman ger en extra kick.
Min absoluta favoriträtt med kastanj är ett recept på fläskkött jag fick av min franska "fröken" som höll matlagningskurser på 70-talet i Engelbrechtskolans lite unkiga hemkunskapsräjonger (där vi också lärde oss uppskatta tunga, hjärna och bräss- allt tillagat under madames vakande ögon och  absolut förbud mot att tala svenska.)
Kombinationen av blekselleri, kastanjer och en långsamt brässerad fläskstek med ben, nota bene, är i all sin enkelhet en smått lyrisk upplevelse och helt i takt med den nuvarande långkokstrenden. Enda kruxet är förpillandet med kastanjerna, vars hårda skal ska kryssas i toppen, sedan kokas ca 20 minuter och sedan skalas. Men varför inte köpa på sig en rejäl sats och spara hälften till en god sallad med t e x broccoli?
Och har man extra tur att hitta färdigskalade kastanjer på burk ( finns alltid i sortimentet i Frankrike) så är  den lilla detaljen snabbt överstökad.

Recept.
1  kg karré med ben
1 stånd blekselleri
3-400 gram kastanjer
1/2 buljongtärning ( helst utan tillsatser)
4 vitlökar
smör
nymalen vitpeppar, ev lite salt

Skär ett kryss i toppen på kastanjerna. Lägg dem i kokande vatten, dra ner värmen och låt sjuda kraftigt i 20 minuter. Ta upp kastanjerna, låt de svalna i ca 10 minuter. Tag bort det yttre och det inre skalet med en liten kniv.
Under tiden, bryn fläsksteken i smör runt om i en gryta. Häll i lite vatten och en 1/2 buljongtärning. Låt sjuda under lock  ca 15 minuter.
Skär sellerin i långa smala stänger. Lägg sellerin, kastanjerna och de smått skurna vitlökarna i grytan. Peppra. Låt sjuda under lock ytterligare cirka 1 timme. Ös då och då.
Ta upp steken, skär i skivor och skeda över vätskan med kastanjer och selleri. Servera med kokt potatis.

 Vad rätten heter på franska?
Det har minnet suddat ut med tidens gång.


Inga kommentarer: