torsdag 24 maj 2012

Gammeldags sockerskorpor





Jag hade tänkt att dröja mig kvar i den ljuva september ännu ett tag med härliga matminnen från Österlen och Skanör.
Men de spretande gula novemberlöven, det fuktiga grådiset, tidningarnas annonser om stundande julbord och vetskapen om att snart går solen ner före klockan  tre skapar en lätt dysfori som rimmar dåligt med bilderna på Fridens solbelysta stenugnspizzor i den prunkande trädgården. Eller den generösa silltallriken med kavring och lagrad prästost på Skanörs Gästgifvaregård, belyst av den blå himlen utanför fönstret.
 Känslan påminner snarare om hösten i Jämtland för några år sedan. Ett förvisso vackert landskap men vid den tidpunkten insvept i sur vadmal och ihållande nordliga vindar.
 Efter en längre stunds körning på blöta vägar stannar vi till vid ett litet bageri. Därinne är det varmt och gott, dofterna av nybakt bröd ger lisa åt ruggiga själar och vi fyller på matsäcken med oss hem med pösiga smörbullar, sockerkladdiga äppelmunkar och det allra bästa: Gammeldags sockerskorpor, såna som mormor alltid brukade baka.
Jag tänker. Alltså bakar jag, (för att göra en något krystad travestering). För få saker är så effektiva mot höstdepressioner (liksom andra lågsinta tillstånd). Och denna gång blir det självklart små möra sockerskorpor och en sats vanliga veteskorpor med kardemumma. Garanterat lika  populära hos den unga generationen i 5-årsåldern som den äldre i 60+.spannet.

Ursprungsreceptet från "Sju sorters kakor", (f ö Sveriges mest köpta bok, 3,4 miljoner ex) utgiven av ICA ger 180 skorpor, vilket är i häftigaste laget. Så jag har bantat ner satsen till något mindre än hälften.

1 dl socker
3, 5 dl vetemjöl
1/2 msk bakpulver
1/2 tsk malen kardemumma
75 g smör
2/3 dl grädde

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda socker, mjöl, bakpulver och malen kardemumma. Finfördela smöret i mjölblandningen. Tillsätt grädde och arbeta snabbt ihop degen. Trilla små runda bollar, lägg dem på en plåt med bakpapper, grädda direkt mitt i ugnen i cirka 8 minuter, beroende på ugn. Dela bullarna med en gaffel medan de är varma . Låt dem rosta mitt i ugnen  i 150 grader tills de fått färg och känns torra. Njut de som de är, eller klicka på lite lemon curd.

Nu känns det lite lättare att stå ut med mörkret, jag lovar. Och förnöjt tar jag itu med veteskorporna. Men det receptet kan ni väl alla- eller??

För övrigt var nog stenugnspizzorna på restaurang Friden vid Prästavägen mellan Mellby å Hjälmaröd bland de godaste jag smakat. www.friden.nu
Och till Skanörs Gästgifveri ska jag definitiv tåtervända för att begå flera av husets klassisker, som äpplegravad lax med gurka, senapssås och dillstuvad potatis eller friterad kolja. www.skanorsgastis.com

Inga kommentarer: