onsdag 20 februari 2013

Soppa på en lök


Löksoppa är  är något som alla som besökte Les Halles på den tiden dessa låg mitt i Paris stan brukar lyriskt om. Ah, Soupe l´Oignon, merveilleuse!!
 Man kan fråga sig varför denna översvallande entusiasm. En mer oglamorös rätt är svår att hitta. Dessutom är den ganska ful, som all brun mat.
Antagligen är det någon slags romantisk koppling till platsen som i sin tur hänger ihop med en svunnen ungdom- hallarna flyttades ut till förorten redan i början av 70-talet. Dessutom lär ju löksoppan vara en specialitet för en helt annan stad, nämligen Lyon.
För mig doftar en löksoppa mer av onostalgisk grå vardag hemma i Sverige, hur fransk den än må vara, dvs rustik, mättande mat,  lätt att tillaga, och som passar både plånbok och väder. Sen finns det ju alltid matnördar som envisas med att krångla till det från början enkla receptet  med diverse onödiga ingredienser. Som cognac, pepparrot, korv (sic!) eller  curry. Det behövs inte- soppan är god som den är.
Men glöm den där buljongtärningen. Det finns faktiskt buljong i dag utan tillsatser av glutamat, artificiella aromer och färger, för den som inte orkar koka sin egen brygd.

                                         Brun mat 1: Färdig för gratinering


                                          Brun mat 2: Klar att inmundigas.

                                            Löksoppa
                                            4 personer
                                         
                                            500 gram tunt skivad gul lök
                                             3 msk smör
                                             2 msk idealmjöl
                                             1 liter vatten
                                             5 dl buljong
                                             1 lagerblad
                                             1 tsk timjan (torkad) eller 2 msk  färsk
                                             1 nypa socker
                                            1 dl torrt vitt vin
                                             5 skivor ugnsrostat bröd i tärningar
                                              2 dl grovt riven gryuere


Fräs löken på svag värme i smör i 10 minuter. Tillsätt sockernypan, öka värmen något och låt steka ytterligare 20 minuter. Rör så att löken inte fastnar.
Strö över mjöl, rör om och tillsätt buljongen, vatten och kryddor. Koka under lock på svag värme i ca 15 minuter. Häll i vinet.
Rosta brödtärningarna i ugnen under tiden - gärna med några stänk olja över. Häll över den färdiga soppan i ugnssäkra skålar, toppa med brödtärningar och grovt riven gryuere. Gratinera på 250 grader, beroende på ugn kan det ta 5 - 10 minuter- kontrollera.
Sen kan ni ta ett glas torrt vitt därtill låtsas att ni är i Paris

Inga kommentarer: