onsdag 5 juni 2013

Kyckling som i KievFylld med smör, dubbelpanerad och friterad i olja . Kycklingrätten, uppkallad efter Ukrainas huvudstad, må  framkalla konvulsioner hos lätt-och-lagom- folket. Hos mig rinner snålvattnet till-  kyckling a la Kiev är det absolut godaste sättet att anrätta vår vanligaste middagspippi, anser jag.

Och varför kommer jag att tänka på det just nu, mitt i den mest hysteriska grilltiden? Jo, därför att så här dags brukar jag åka några dagar till Helsingfors. Där, på anrika restaurang Bellevue, har jag serverats den i mitt tycke mest perfekta kievklycklingen, rykande het och enligt seden snittad vid bordet av servisen, så att det varma smöret rinner ut över den frasiga paneringen.

Nu blir det ingen junikryssning i år. Men till tröst och som alternativ till grannarnas glacerade fläskkarréos  får det bli hemmagjorda kievrullar, gjorda på urbenade kycklinglår, i stället för de något torra bröstfiléerna.

6 färska urbenade kycklinglår
150 g smör
idealmjöl
2 uppvispade ägg
ströbröd
Olja till fritering
cayennepeppar
persilja
1- 2 pressade vitlöksklyftor

Vik ut köttet, täck med plastfilm och banka ut  det med lätt hand, så att köttet inte trasas sönder.
Skär smöret i 6 stycken. stavar och lägg en på varje kycklinglår. Salta försiktigt , strö över lite cayennepeppar och finklippt persilja, blandad med en pressade vitlöken.
Rulla ihop kycklinglåren och lägg i kylskåp i cirka 1 timme.

Vänd sedan rullarna först i mjöl, sedan  i uppvispat ägg och till sista ströbröd. Vänd dem ytterligare en gång i ägg och ströbröd. Se till att paneringen täcker hela rullen, så att inte smöret kan rinna ut under friteringen.

Värm sedan olja till ca 150 grader, lägg ner en eller två rullar i taget och låt fritera tills paneringen är gyllenbrun. Passa noga så att paneringen inte bränns. Ta upp rullarna med hålslev och lägg dem vartefter på ett fat som täckts med hushållspapper.

Servera gärna direkt medan paneringen fortfarande är spröd tillsammans  med ris, sallad och lite pressad citron ovanpå. Alternativt kan man eftervärma kycklingrullarna i hög ugnsvärme på en plåt, täckt med alfolie, under några minuter

För övrigt  tvistar de lärde om rättens ursprung.  Den ryska mathistorikern William Pikhlebin har hävdat att chicken Kiev inte alls kommer från Ukraina utan uppfanns i Moskva på Merchants Club i början av 20-talet.

Polackerna anser å sin sida att kyckling Kiev har sitt ursprung i den polska staden Kijow 
medan fransmännen  menar att den uppfanns av Nicolas Francois Appert på 1800-talet.
 Ytterligare en version är att den tillkom på ryska restauranger i New York där ryska 
emigranter kallade rätten för Kiev


Inga kommentarer: