torsdag 28 mars 2013

Påskgazpacho








Den röda har säkert säkert de flesta prövat på, med tomater, paprika, gurka, lök, vitlök,olivolja och torrt bröd.

 Men den vita, Ajoblanco Malagueno? Färgen kommer från mandeln som blandats med mjölk, samt innehåller bland annat grönsaksbuljong och vindruvor. Så lär i alla fall originalreceptet på gazpacho från Andalusien lyda.

För som ni förstår hör inte heller jag till den skara som förunnats smaka denna (troliga) delikatess, trots ett flertal resor till Spanien genom åren.Självklart ska jag försöka hitta de rätta proportionerna i receptet så småningom - eller kanske någon som redan vet?

Under tiden delar jag med mig av en gul variant som passar fint på påskbuffén eller som en färgkoordinerad inledning på påskmiddagens lamm. Vem har sagt att Andalusiens heta sol är ett måste för att fullt ut kunna njuta av en sval grönsaksmix? En svensk skarp vårsol vars strålar letar sig in genom fönstren är ett fullgott substitut.

Och varför inte även när en liten pust av den sydspanska hettan letat sig ända hit upp till Norden, som ett preludium till grillfestens marinerade biffar.

Que aproveche!

Recept.

Satsen räcker till 10 småglas eller 4 rediga glas som förrätt. Det går också utmärkt att halvera satsen.

1 gul paprika
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
250 g gula coctailtomater
1/2 gurka
4 dl kall grönsaksbuljong
1 1/2 tsk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar
ev lite tabasco

 200 grader. Dela och kärna ur paprikan, skär den i bitar.
Skala vitlöken och löken, skär den i grova bitar . Blanda paprika, lök och olivolja i en ugnssäker form.
Sätt in i mitt i ugnen och låt baka i cirka 10 minuter.
Skölj tomaterna, skala och kärna ur gurkan och skär den i bitar.
Mixa paprika, lök, tomater och gurkantillsammans med buljongen i en mixer.
Smaksätt med vitvinsvinäger, salt, peppar och några droppar tabasco.
Servera med ljumma vitlökskrutonger.


Inga kommentarer: